Бистришки водопад

Ако ви се прави лека и приятна разходка до красиво и живописно място и не далеч от София, то ние ви препоръчваме с. Бистрица и намиращия се там Бистришки водопад. Село Бистрица се намира след град Дупница, в Национален парк Рила, а пътеката за самия водопад се намира в края на селото, където има паркинг, като веднага след него започва пътеката. Пътят до водопада се отличава с множество красиви беседки за отдих, огнища за палене на огън и барбекю,  и информационни табели от които ще можете да се информирате къде се намирате в момента.
Водопадът е образуван на пълноводната Бистришка река и има височина около 35м. Водата пада на няколко етажа образувани от големи каменни блокове.

Разходката до водопада и до местността Самоковището отнема около 4 часа пеша в двете посоки, като начална точка е горния край на с. Бистрица, където има обособен паркинг. От паркинга се тръгва по черен път, който се изкачва над ждрелото на реката, от където се разкриват панорами към долината и град Дупница.


Как се стига до Бистришкия водопад

Пътеката към Бистришкия водопад започва в югоизточния край на Дупнишкото село Бистрица, което се намира на около 75 километра от София. Тези километри се изминават за около час. Селото се вижда в далечината, точно в подножието на рилските хълмове.

В село Бистрица указателни табелки за пътеката към Бистришкия водопад няма. Добър ориентир е църквата, чийто купол се вижда отдалеч. Заобикаляте я отляво и после продължавате все направо, докато стигнете паркинга. От паркинга, право нагоре започва пътеката.

Екопътеката

Тя представлява черен коларски път, криволичещ над река Бистришка. Разделена е на множество отсечки от няколко опорни точки, информация за които има на информационна табела в почти всяка една от тези опорни точки.

Информация за маршрута

В цялост тази пътека подминава Бистришкия водопад и завършва в природния феномен Морени, но тук ще опишем частта, започваща от село Бистрица и стигаща до водопада и пътят наобратно. Разстоянието от село Бистрица до водопада се изминава за около час и 50 минути в посока. Ето и няколкото етапа, в които бихте могли да разделите пътеката :

  • етап 1: от паркинга до скалистото плато над Бистрица, което е обозначено като точка 3 (Ветрен камък) в гореспоменатите информационни табели – 25 минути;
  • етап 2 : скалистото плато – местност Влашка бара (точка 6 от табелките) – 35 минути;
  • етап 3: местност Влашка бара – Бистришки (точка 7) – 35 минути.

Етап 1: паркинга – скалистото плато над Бистрица (т. 3: Ветрен камък)

Това е най-трудният етап, тъй като денивелацията е най-голяма. Освен това маркировката се губи на места. Все пак, гледайте в краката си – по някои камъни има червена боя за ориентация. Това е голяма част от маркировката през този етап.

На няколко места в този етап пътеката се разделя на два клона, които впоследствие се събират. Има и други разклонения, които са предимно в началото на пътеката, малко след паркинга. Вашата посока е нагоре от паркинга и после вдясно – така криволичи пътеката. Етапът изминахме за около 25 минути.

Като стигнете скалистото плато (Ветрен камък) може да си направите и първата почивка.Там от скалите се открива много красива панорамна гледка към село Бистрица, има изграден заслон и тераса към него, където спокойно може да починете.

Панорамна гледка от скалистото плато


Етап 2 : скалисто плато – местност Влашка бара (точка 6 от табелките ).

Този етап е значително по-лек от предишния. Пътеката минава покрай река Бистришка в красиво дефиле. На места се чува силен плясък на води – знак за близки, макар и трудно видими от тази пътека водопади.

По пътеката

По пътеката

Етапът се изминава за около 20 минути и няма разклонения на пътеката, които да ви объркат.

Етапът завършва с една дървена беседка с ручейче покрай нея. Зад беседката има отклонение за хижа Иван Вазов. Посоката към Бистришкия водопад е вдясно пред беседката – пресичате ручейчето и продължавате.

Етап 3: местност Влашка бара – Бистришки водопад (точка 7 от табелките)

Последен етап от маршрута Бистрица – Бистришки водопад. Този етап по трудност, гледки и продължителност прилича много на предишния, с тази разлика, че завършва с крайната цел на разходката. Етапът се изминава за около 25 минути.


Нашето впечатление от водопада

Водопадът се оказа просто страхотен. Така красив и уникален с многото си падове, с голямата си височина и с невероятната си сила. Без колебание мога да кажа, че това е най-красивият рилски водопад и един от най-мощните и красиви български водопади, които съм виждала.

Водата на Бистришкия водопад пада от високо – от около 35 метра, разлива се на множество падове и водоскоци, кой от кой по-красив и мощен. Поради цялата тази сила, водопадът е бял, като перла – цял изтъкан от пенливи и игриви води. Хладни води. От него лъха хлад и свежест, дори и при слънчево и топло време. Водите се стичат по огромни скали и всичко това сред свежа иглолистна гора.

В дясно от мостчето пред водопада има пътечка до горната му част – кратка и лека. Ние не пропуснахме да видим и горните водопадски картини, наслаждавахме се, хапнахме и тръгнахме обратно към колите.

Разходката наистина си заслужава – лесна е, става за всяка възраст и не е проблем, дори и да не сте физически активни, а водопадът е адски красив. Ако имате малко свободно време през уикенда и се чудите къде да се раздвижите – това е мястото, няма да съжалявате!